lørdag den 6. februar 2016

A friend breakup




Det er ikke sikkert, vi alle sammen har gennemgået en adskillelse med en virkelig tæt ven eller veninde; men vi har uden tvivl alle sammen en nær ven, vi aldrig kunne se os selv uden. Dog sker det ind i mellem, at vi støder på nye uventede situationer eller udviklinger, der kan resultere i, to venner eller veninder går hver sin vej. 
   Det er ingen hemmelighed, at et split-up mellem venner kan være langt værre end med en kæreste. Det kan for eksempel skyldes, at venskaber ofte er bygget på nogle andre værdier eller andre typer minder end et forhold er. Et tæt venskab er ofte et forhold mellem to mennesker, der er støbt af de ting, man har oplevet sammen. Men til forskel for et kæresteforhold, hvor man prøver at se bort fra og komme over hinandens uoverenstemmelser og fortrødne handlinger, så er et venskab ofte et forhold, der accepterer hinandens flaws uden at ville ændre dem. Et tæt venskab kræver ikke en facade eller en censur af de små ting, der gør dig pinlig over dig selv. I et tæt venskab kan du slappe helt af, og I behøver bare at se på hinanden, så ved I, hvad hinanden tænker. 
   Men jo, selvfølgelig kommer dette i høj grad an på, hvor tæt venskabet er eller hvor lang tid, forholdet har varet. Et kæresteforhold kan sagtens have præcis samme kvaliteter. Men når man træder ind i et parforhold med en kæreste, så accepterer man samtidig, at der er en chance for, at man går fra hinanden på et tidspunkt. Denne beslutning tager man ikke på samme måde, når et venskab indtræffer. 

♥ Hvordan får man sagt det?
Vi er nu her, hvor du har erkendt, at du omgås i et destruktivt venskab. Det kan være af mange årsager, og det kan enten virke sløvende, irriterende, direkte ondskabsfuldt eller bare.. forkert. Der kan være mange sindstilstande repræsenteret alt afhængig af, under hvilke omstændigheder venskabet har udviklet sig til noget negativt. 
   Men hvordan får du det lige fortalt eller skudt ud i luften mellem jer? Der er ingen korrekt måde at gøre det på, men det skal gribes an præcis, som var det med en kæreste. Der er ingen anden vej end bare at få det gjort. Det bedste ville være ikke at gøre det alt for sentimentalt, da det kun vil gøre situationen mere vanskelig. Samtidig handler det også med at finde en balance, for du kan selvfølgelig heller ikke gå ind i samtalen kold og uden respekt. Det vil både eliminere muligheden for, at I kan skilles i en god stemning, og samtidig også fjerne din seriøsitet en smule, og din veninde vil måske derfor bare gå i forsvars-mode. Hovedreglen er derfor, at man er nødt til at finde en balance mellem at forstå modpartens situation og samtidig få sit fulde budskab og sandheden ud. Men som sagt; der findes ingen korrekt eller perfekt måde at gøre det på, og det bliver ikke ligesom i film. Du må endelig ikke sætte alt for konkrete forventninger op til, hvordan din veninde reagerer. Du må handle som den modne og overveje, hvordan du formulerer det bedst muligt, så det hverken angriber eller pakker sandheden ind.

♥ Hvordan tager man i mod?
Vi er nu her, hvor din veninde eller ven sidder over for dig og fortæller dig, at hun/han ikke synes, jeres venskab fungerer længere. Selvom meget kan afhænge af, hvordan din veninde fortæller dig det, må du som udgangspunkt forsøge at sætte dig ind i hendes ord og lytte. Også selvom det kan være helt henne i hampen. Det bedste trick er at tage i mod og vurderer hvordan, dine følelser reagerer på det. Du skal selvfølgelig ikke holde dig tilbage, men du må tænke dig til, at det ikke gavner hverken din eller hendes situation, at du forsvarer dig eller føler dig provokeret. 
   Sidder du i en situation, hvor din veninde er fuldstændig urimelig over for dig, er det selvfølgelig tilladt at protestere. Men man undgår bedst muligt et kontrovers ved at være hende, der bevarer overblikket. Selvom du kan være ved at springe af vrede inden i, må du så vidt muligt tage en dyb indånding og lade hende tale ud. Dernæst kan du enten forklare eller fortælle, hvad du umiddelbart tænker og føler udfra hendes ord. 
   Men sidder du derimod overfor en veninde, der bare prøver at være ærlig og respektfuld overfor dig og jeres venskab, så siger det lidt sig selv. Du må overveje, om du også selv har tænkt tanken; at der har været noget galt i venskabet? Det kan næsten aldrig komme helt bag på én. Måske kommer det bag på en, det var så stor et issues for din veninde; men det er højst sandsyneligt ikke helt nyt for dig, at venskabet ikke kører optimalt eller "som det plejer".

♥ Hvordan kommer du over det?
Det er aldrig nemt - aldrig. Men det er på mange måder igen som, hvis du skal komme dig over en kæreste. Der er tre nøgleord, der kan bidrage positivt til det:

· Adskillelse - Det hjælper dig ikke, hvis I ser eller omgås hinanden jævnligt; eller måske dagligt. Så unfollow hende på Instagram! Er du i den uheldige situation, at du af indlysende årsager ikke kan adskille dig hundrede procent fra hende, hvis I f.eks går på samme skole, i samme klasse, arbejder samme sted eller er i den samme store vennekreds, når I skal i byen - så er det selvfølgelig kun sværere. Men løsningen er så vidt muligt at undgå hende. - Og med dette handler det også om at  undgå at snakke om hende eller tænke på hende.

· Selskab - Med dette sagt handler det selvfølgelig også om, netop at snakke med nogen om hende. Har du ikke lysten eller tilliden til at snakke med dine forældre om det, så snak med en af de veninder, der ikke snakker med hende. Altså en veninde (eller ven), der ikke har noget forhold til den veninde, du har skiltes med. Du kan selvfølgelig også snakke med dine større søskende eller din kæreste, hvis du har det privilegium. Men det hjælper at have selvskab og få det lettet fra hjertet. At kunne fortælle om hele situationen til nogen, du stoler på, kan give dig det selskab, som du mangler. Find et selskab, du har det godt i og er glad i, så kan det hele ikke gå galt.

· Aktivitet - Det siger sig selv, at hvis du sidder derhjemme og i dine egne tanker, kan du let komme til at fortryde, få dårlig samvittighed, osv. Det gavner ikke din situation, og det gør jer begge mere forvirret, hvis I pludselig snakker sammen igen. Derfor skal du så vidt som muligt få dine tanker på andre ting ved at fylde din hverdag med aktiviteter og ting, du skal. Det kan være alt fra skole og afleveringer til fester og familiehygge. Det handler ikke kun om aktiviteter, der gør dig glad og får dig til at grine, det kan ligeså vel ting, der er kedelige. Så længe du giver dig selv lov til at rejse dig op og komme ud af senge, så vil du på et eller andet tidspunkt være så travl og måske glad, at du helt glemmer, du havde svært ved at komme videre - og det vil komme helt af sig selv. 

♥ Sidste bemærkning:
Går du selv og bakser med tanken om, at du skal cutte kontakten til din veninde, så kan det aldrig skade at tænke det ordentligt i gennem. Et venskab kan også tåle en masse slag, og det er også muligt at overleve adskillelse i flere år. Det er samtidig også muligt at venne tilbage til et tæt venskab efter et break-up eller en "pause" eller lign. 
   Men dette emne er også meget individuelt og afhænger af hvem du er, hvem din veninde er, hvilken situation I er i, hvordan jeres venskab har udviklet sig - alt sådan noget. Der er derfor ikke kun én retningslinje, og dette indlæg er mere et grundlag for, hvordan du kan forberede dig selv på eller gennemtænke en lignende situation. - Hvis du da nogensinde skulle få brug for det ude i fremtiden 

Mvh, 
Ny og støttende skribent på Women's Diaries








Ingen kommentarer:

Send en kommentar